En sak jag har funderat på lite då och då är det här med prydnadskuddar. De är ju en ganska viktig del av inredningen i såväl vardagsrum som sovrum och de påverkar defintivt upplevelsen och utseendet i ett rum. Men varför kallas de egentligen för just prydnadskuddar? De är ju faktiskt långt mer än bara prydnader – de gör ju faktiskt ganska stor nytta för bekvämligheten när man sitter i soffan också. En soffa utan prydnadskuddar eller soffkuddar som jag egentligen hellre kallar dem är ju just bara en tom soffa, lite som en lägenhet utan möbler eller väggar utan tavlor eller affischer. Hur mysig är din soffa utan soffkuddar? Inte jättemysig va?

Prydnadskuddar och soffkuddar påverkar också hur soffan och rummet upplevs rent estetiskt. En enkel och stilren soffa med kuddar i gammaldags stil kan få hela rummet att ge lite mormorsvibbar, medan en soffa med kuddar som har grafiska mönster eller enfärgade kuddar ser betydligt mer modern ut – även om själva soffan skulle vara densamma.

Kuddarna gör som sagt också soffan betyligt bekvämare att sitta i. Med rätt stöd för svanken och ibland också högre upp på ryggen kan även jag som lider av ryggproblem orka sitta still i soffan under en hel långfilm eller några avsnitt av min favoritserie. Därför har vi alltid ett helt gäng soffkuddar i soffan hemma hos oss.

En sak som är bra med prydnadskuddar och soffkuddar är också att man lätt kan byta ut kuddfodralen om man vill ändra stil på sitt vardagsrum. Eftersom min inredning är ganska enkel, med rena raka linjer och det mesta av inredningen är i svart, vitt och gråskala så utgör just saker i textil och tyger som soffkuddarna de delar av inredningen som står för färger, former och mönster. Genom att jag har några olika uppsättningar av kuddfodral till mina prydnadskuddar så kan jag enkelt variera och förnya i inredningen bara genom att byta ut kuddfodralen och pläden som brukar ligga lite snyggt slängd i soffan, faktiskt mer för att det är mysigt än för att jag behöver den för att hålla värmen under mysiga filmkvällar. Nu till första advent till exempel tog jag självklart fram mina fina röda och orange kuddfodral – sex stycken olika i färger och mönster som inte hör ihop på riktigt men passar finfint tillsammans i min soffa. Till våren kommer jag sannolikt vilja använda mig av helt andra färgskalor som till exempel prydnadskuddar i rosa-lila färger eller kanske rent av mina turkosa och gröna kuddfodral. Det här med prydnadskuddar, soffkuddar eller vad man nu ska kalla dem är verkligen en bra och mångsidig inredningsgrej!