Är du också en person som älskar att läsa inredningstidningar, som alltid spanar in möbler och inredning hos personer du besöker? Att göra om i hemmet, vare sig det handlar om att byta ut några växter eller måla om en stol, eller att renovera ett helt rum, är en trend idag. Hemmet är ju en viktig plats, där vilar vi, hämtar energi och kraft, umgås och lever. Det är dock inte alltid helt enkelt att hitta de där perfekta möblerna och inredningsdetaljerna. När jag själv inredde hemma så upptäckte jag att det inte alltid var så lätt att veta vad jag skulle välja. Det kan faktiskt kännas svårt att hitta den stil som faktiskt passar. Men jag vill gärna dela med mig om vad jag gjorde, så här får du ett helt gäng tips på såväl möbler som specifika inredningsdetaljer som kanske kan inspirera dig till att göra om i hemmet.

Välj en stil – eller mixa och matcha

Det kan vara lätt att haka upp sig på att välja en och samma stil som ska följa som en röd tråd i hela hemmet. Kanske är det så du vill ha det, men att blanda olika stilar och mixa lite mer fritt gör att det blir enklare för att hitta härliga inredningsprodukter. Dessutom kommer du definitivt att skapa ett unikt hem som verkligen känns som ditt eget. Jag mixade till exempel robusta material (bord, stolar och bänkskivor från Stens Möbler) med nätta och romantiska detaljer (färgglada blommor, spetsdukar och skira material) för en härlig mix i mitt hem när jag renoverade.

Glöm inte färger

Vitt, svart och grått i all ära, men en färgklick här och där mår de flesta av oss bra av. Om du är en person som vanligtvis är försiktig med färg kan du satsa på små detaljer som sticker ut. En knallgrön kudde till den grå soffan, en färgsprakande kruka till favoritväxten eller ett smutsrosa överkast kan göra mycket för ett rum. Dessa detaljer är också enkla och relativt billiga att byta ut om du tröttnar på dem. Om du vågar lite mer än så kan du satsa på en färgglad tapet eller låta en av väggarna målas i en härlig färg. Ett tips är att googla på inredning eller läsa inredningsbloggar – där kan du få mängder av inspiration till din omvandling av hemmet, vilken stil du än föredrar. Själv satsade jag på rum21.se som har ett stort utbud av produkter i olika prisklasser och stilar att pryda hemmet med. Här nedan är några favoriter som jag stylade mitt hem med.

String pocket hylla

Stringhyllor har blivit riktiga klassiker här i Sverige. De har en härlig retrokänsla som på ett snyggt sätt kan bryta av mot ett annars väldigt modernt hem. De kostar en del, men för min del är de helt klart värda det. De håller dessutom länge! Idag finns de i många olika färger, vilket gör att hyllorna passar i de flesta hem. Fyll dem till exempel med böcker, skivor, växter eller prydnadssaker.

String pocket hylla

Stay 3-sits soffa

En soffa kan vara svårt att köpa, då de helst både ska vara riktigt bekväma och snygga – en kombination som inte alltid är så enkel att få tag på. Jag funderade länge innan jag bestämde mig för vilken jag skulle satsa på. Mitt val föll på Saty 3-sits som är en soffa där man har lyckats med att både göra den bekväm och riktigt snygg! Sofforna finns i olika färger och de är enkla men samtidigt mycket läckra. Ett tips kan vara att inte låta soffan ta över för mycket i hemmet. Jag satsade hellre på en enkel och stilren soffa som jag sedan har prytt med härliga plädar och kuddar i olika mönster och färger. Dessa är enklare att byta ut efter ett tag än en hel soffa.

Stay 3-sitssoffa

Äng vas i olika storlekar

Du har kanske sett dessa populära vaser som finns i vart och vartannat hem idag? Det kanske kan tyckas vara lite trist, men de är så fantastiskt fina! Det är dessutom perfekta vaser om du ofta köper snittblommor, eller nu under sommaren när du kanske själv ger dig ut och plockar blommor då och då. För mig blev det en läcker detalj eftersom designen passar både att ha i köket och i vardagsrummet.

Äng vas

Eos fjäderlampa

Lampor är underskattade inredningsdetaljer tycker jag. Här tänker de flesta snarare på praktiska funktioner än hur de ser ut. Det finns dock en mängd fina lampor som snabbt kan lyfta ett helt rum. Denna Eos fjäderlampa är en sådan. Den syns direkt när du kliver in i ett rum och ger en mjuk och harmonisk känsla till rummet. Jag placerade den i mitt sovrum just för det lugn den ger, men den går självklart att använda i andra rum med.

Eos fjäderlampa

Wire-korg i olika storlekar

Korgar är både praktiska och kan vara riktigt snygga inredningsdetaljer. För mig är det ett effektivt sätt att samla ihop saker på istället för att låta dem ligga utspridda i hemmet. Vare sig du är ute efter en tvättkorg, korg till filtar och kuddar eller en korg att placera en stor växt i finns det många snygga alternativ. Eftersom jag ville blanda stilar så fick denna Wire korg ge den moderna touchen till mitt hem.

Wire korg

Övriga tips

Dessa fem tips är bara en bråkdel av alla snygga möbler och inredningsdetaljer jag köpte hos Rum21 och Stens Möbler. Jag kan tipsa om att du hittar allt ifrån stora matbord och tillhörande stolar till vattenkannor, krokar och andra mindre detaljer som gav mitt hem ett lyft. Just små detaljer kan göra så mycket för ett rum, samtidigt som de inte behöver kosta för mycket. Att renovera kostar ändå en hel del. Jag lyckades få 25% rabatt på hela mitt köp med en Rum21-rabattkod som hittades här. Googla annars på rabattkoder så kan du hitta en del lite överallt. Genom att byta ut gardiner, sätta upp en ny tavla, byta krukor till växterna eller lägga på en ny duk på middagsbordet ger du rummet en ny karaktär. För en ombonad känsla är det också ett bra tips att inreda såväl horisontellt som vertikalt. Glöm alltså inte ytorna högre upp i rummet. Dekorera tak och väggar med exempelvis hyllor som sträcker sig från tak till golv, snygga och maffiga lampor, tavelväggar eller varför inte amplar med växter i som du kan låta hänga direkt från taket? Själv satsade jag rejält på att fylla en vägg med ramar och tavlor i olika former och modeller. Mycket läckert slutresultat, om jag får säga det själv. Hela kalaset gick på ca 35,000 SEK med rabatten inkluderad. De antika möblerna blev den största kostnaden, men smakar det så kostar det =)

/Saga

Hela denna artikeln är skriven av en kund till Stens Möbler och alla ord är dennes egna.